Георг Ом

Георг Ом е  немски физик. На него дължим Закона за пропорционалността между напрежението и тока през един проводник (като част от електрическа верига). Много учени  слагат закона на Ом в центъра на своите изследвания. През 1843 г. той д

2010-11-16 15:01:59
Георг Ом
Георг Ом е  немски физик. На него дължим Закона за пропорционалността между напрежението и тока през един проводник (като част от електрическа верига). Много учени  слагат закона на Ом в центъра на своите изследвания. През 1843 г. той доказва, че сложните звуци, които възприема ухото, се разлагат на прости.

Георг Ом започнал изследванията си след изобретяването на електрохимичната клетка от  Алесандро Волта. Използвайки саморъчно изработени съоръжения, той открил, че потокът, който тече през проводник е право пропорционален на сечението и обратно пропорционален на дължината му  - това определение днес е известно като  Закон на Ом.

Ом е роден на 16 март 1789 година в Ерланген,  Кралство Бавария. Въпреки че родителите му  не са високообразовани, баща му бил почитан мъж. Самоук, но високо ерудиран, той сам обучава синовете си и успява да им даде отлично образование. Някои от братята и сестрите на Ом умират в ранното си детство,  оцеляват само трима. Майка му също умира, когато той е на 10 г. Между 11 и 15-годишна възраст  Ом посещава гимназията в родния си град.

На 15 години той  е приет в университета в Ерланген. Вместо да се концентрира върху учението си, той прекарва голяма част от времето си в танци, кънки и игра на билярд. Щом разбира това, баща му се ядосва и го изпраща в Швейцария, където през септември 1806 година  той става учител по математика в училище в Готщат.

На 25 октомври 1811 година Ом  защитава докторат в Ерланген и веднага се присъединява към екипа като лектор по математика. Но след три семестъра  се отказва от поста си в университета, тъй като едва свързва двата края. Правителството на  Бавария  му предлага работа като учител по математика и физика в училище в Бамберг  през януари 1813 г.

Чувствайки се нещастен в работата си, той започва да пише елементарен учебник по геометрия като начин да докаже способностите си. Училището, в което преподава, e затворено през 1816 година  и  правителството на Бавария го изпраща в друго училище в Бамберг, за да подпомага преподаването по математика. По същото време Ом изпраща ръкописите си на крал Вилхелм ІІ на Прусия. Кралят бил възхитен от работата му и му предлага място в Йезуитската гимназия в Кьолн. Благодарение на високата репутация на училището, Ом бил търсен да преподава както математика, така и физика. Той отива в политехническото училище в Нюрнберг през 1833 година, а   през 1852 става  професор по експериментална физика в Мюнхенския университет, където работи до края на живота си.

Известното днес като закон на Ом правило се появява за първи път в книгата „Галванична верига, математически преработена“, в която ученият  написва пълната си теория за електричеството.

Законът на Ом гласи, че в електрическа верига, електричният   поток, минаващ между две точки на проводника, е право пропорционален на потенциалната разлика (пада) на напрежението,  действаща между двете точки, и обратно пропорционален на спротивлението между тях. Математическото уравнение е:
където:I е големината или потока, измервана в ампери, U е потенциалната разлика между дадените точки във волтове и R е константа, измервана в омове и е наречена съпротивление.

Този закон, открит през 1827 година и е  наречен на името на откривателя си.

Георг Ом написва много  трудове. Най-важният бил публикуван в Берлин през 1827 година  със заглавие „Галванична верига, математически преработена“. С този си труд Ом допринася много за развитието на теориите и проучванията на електрическите вериги. Името му било включено в терминологията на науката за електричеството. Въпреки че откритието на Ом в началото е посрещнато без ентусиазъм, по-късно трудът му е признат от Британското кралско дружество  и той е награден със златен медал през 1841 година в Лондон.

През 1842 година  Ом е приет за чуждестранен член на дружеството, а през 1845 г. става пълноправен член на Баварската академия на науките.

Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия